/ МУ-Плевен
На 18 февруари, от 10.00 ч в зала „Магнум“ на Втора клинична база стартира академичната 2018/2019 година за новоприетите чуждестранни студенти на Медицински университет-Плевен (МУ-Плевен). За втори път висшето училище ще изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници.

Общинският съвет с поздрав към младите лекари от Випуск 2018 на МУ-Плевен (СНИМКИ)

Клетвата има за цел да ги направи морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Чуждестранните студенти тържествено ще повторят думите на клетвата, произнесена от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

На старта на академичната година те ще бъдат приветствани от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, както и от българските и чуждестранните си колеги. Специално за тях отборите-победители от Япония и Италия на международното събитие Ден на народите 2018 ще изпълнят колоритни песни и танци.

Млади лекари от МУ-Плевен получават стипендии за специализация в елитна израелска болница (СНИМКИ)

Преди началото на учебната година, традиционно от Центъра за чуждестранни студенти бе организирана Програма за адаптация за новоприетите първокурсници. Тя включва информационни турове на университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция“ и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен – посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877“, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков“. За втора поредна година бяха предвидени и часове за изучаване на български език от новите чуждестранни студенти.

МУ-Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ на английски език в град Плевен – 250 новоприети първокурсници от 28 държави, по-голямата част от които са европейски страни.

Днес МУ-Плевен дипломира Випуск 2018 на факултет "Медицина"

За втора година най-висок е броят на студентите от Италия (120), следвани от гражданите на Великобритания (34), Индия (20), Швеция (7), Канада (6) и Япония (9).  За първи път във висшето училище има записани студенти от Република Кабо Верде.

МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по Медицина в университета се обучават над 1000 чуждестранни студенти от 45 държави.  Към момента са дипломирани 15 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.