medicinski
medicinski / mu pleven
Тази сутрин от 10:00 ч в зала „Магнум“ на Втора клинична база ще започне академичната 2018/2019 година за новоприетите чуждестранни студенти на Медицински университет-Плевен. За втори път висшето училище ще изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници.
Те ще бъдат приветствани от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, както и от българските и чуждестранните си колеги.
Традиционно от Центъра за чуждестранни студенти бе организирана Програма за адаптация за новоприетите първокурсници. Тя включва информационни турове на университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция“ и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен – посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877“, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков“. За втора поредна година бяха предвидени и часове за изучаване на български език от новите чуждестранни студенти.
МУ-Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ на английски език и тази година новоприетите първокурсници са 250 от 28 държави.
МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по Медицина в университета се обучават над 1000 чуждестранни студенти от 45 държави.  Към момента са дипломирани 15 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.