123
123 / dariknews.archive
От 17 до 19-ти септември за втори път Плевен беше домакин на Брас бенд феста „От бай Дико до „Тико, тико…“.
Музикалният форум се състоя на площад „Възраждане“, като във всяка фестивална вечер, преди да се явят на сцената, съставите дефилираха по централните улици на Плевен. 

bras
dariknews.archive

Всички оркестри, които участваха във фестивала се представиха пред многобройната публика със самостоятелни концерти, в които прозвуча музика от цял свят, аранжирана за духов оркестър и Биг бенд състави. Разбира се в репертоара на оркестрите прозвучаха някои от незабравимите хора на Дико Илиев, както и на неговия съвременник, творил по същото време – Андрей Врачански.

123
dariknews.archive

Във втория Брас бенд фест „От бай Дико до „Тико, тико…“ тази година се включиха  Представителният духов оркестър при академията на МВР, Джуниър-бенд – Велико Търново, Представителният духов оркестър с мажоретен състав от Елин Пелин, Градският духов оркестър на Видин, Представителният духов оркестър с мажоретки от Ловеч, духовите оркестри на Ботевград и Севлиево.

bras
dariknews.archive

Гост на фестивала беше народният духов оркестър „Кубей“ от района на Болград – Украйна.
В закриващата вечер първи на сцената излязоха музкантите от Представителния духов оркестър с мажоретки от Ловеч, а последната дума беше за домакините от Биг бенд – Плевен с диригент Пламен Марков. Заедно с тях на музикалния подиум се качиха Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и солистите Ивелина Първанова, Красимир Янкулов, Аледксандър Николаев - ксилофон от НУИ"Панайот Пипков" с преподавател Момчил Иванов и Георги Гарнизов, с когото всички на площад "Възраждане заедно изпяха последната песен на фестивалната вечер - "Моя страна, моя България". 

123
dariknews.archive

От бай Дико до Тико, тико...“ е едно прекрасно име, което е подплатено с изключителен заряд и новаторски идеи в представянето на духовата музика и произведенията за духов оркестър. Това е един разкош и една емблема за град Плевен“. Това сподели за Дарик Станислав Почекански – председател на съюза на българските музикални и танцови дейци, който пристигна в Плевен специално за закриването на фестивала.

123
dariknews.archive

„Многоточието в името на фестивала показва, че има един мост между традициите и новия прочит на духовата музика и произведенията за духов оркестър, което говори, че духовата музика има своето бъдеще“, допълни Станислав Почекански, който е и преподавател в Националната музикална академия по тромбон и туба.
Всички участници в Брас-бенд феста получиха грамоти от домакина на събитието - диригента на Биг бенд - Плевен Пламен Марков.

123
dariknews.archive

123
dariknews.archive

123
dariknews.archive

123
dariknews.archive

123
dariknews.archive

123
dariknews.archive

123
dariknews.archive

123
dariknews.archive