При шест жени в Ловеч е открит рак на гърдата след профилактичен преглед
При шест жени в Ловеч е открит рак на гърдата след профилактичен преглед / Sofia Photo Agency

520 жени на възраст между 18 и 75 години са се включили в профилактичните прегледи по време на кампанията "Не на рака на гърдата - профилактиката е неговото лечение" в края на миналата година, съобщиха от Община Ловеч.

За 361 от тях изследването е било напълно безплатно, защото е било финансирано от работодателите. Средствата, които работодатели от Ловеч са дали за прегледите и образното изследване на своите служителки и работнички, са в размер на 7 300 лв. В резултат на кампанията диагностицирани с карцином на млечната жлеза са 6 жени, 9 са жените с доброкачествени образувания на млечната жлеза и 3 с мастопатия. До момента са оперирани 5 жени след допълнителни хистологични изследвания.

Препоръките на лекарите-специалисти са системно да се спазва хигиенно-диетичния режим, да се ограничат вредните навици. Освен това веднъж годишно трябва да се провежда целенасочен профилактичен преглед при специалист.
Целта на кампанията за борба с рака на гърдата е да се акцентира върху това заболяване, да не се омаловажава проблема и чрез информиране на обществеността да се осъзнае важността от ранното откриване на рака на млечната жлеза.

За по-добрата информираност на гражданите от общината са били изработени 120 плаката и 500 брошури, проведени са работни срещи с ръководствата на 7 фирми от общината, с предимно женски персонал.

Това е втората кампания за профилактика на рака на гърдата, в която Община Ловеч участва. Миналата година в рамките на «Социално-здравен проект" са проведени и безплатни мамографски изследвания за рак на млечната жлеза, на които са прегледани общо 227 жени.