Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Как в ТЕЛК - Плевен четат евангелието си

За пореден път в редакцията на вестник "Посредник" дойде човек с проблем. В случая - несъгласен с решение на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Не споменаваме името по молба на информатора ни. Казусът е следният. Съпругът на жената, която ще наречем условно Мария, страда от лимфом, с висока степен на малигненост, стадиран в 4-та степен - това пише в епикризата. Провел е няколко химиотерапии. През първите 4 години е инвалидизиран с 80%, а през последната, 5 година - с 50%. Сега обаче ТЕЛК оценява състоянието му като "работоспособен" и не му дава никакъв процент инвалидизация.
В Наредбата за медицинските експертизи, обнародвана в Държавен вестник, брой 36, от 14 май 2010 г. и по-точно в Приложение № 1 към чл. 63, ал. 1 - ОТПРАВНИ ТОЧКИ ЗА ОЦЕНКА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ И НА ВИДА И СТЕПЕНТА НА УВРЕЖДАНЕ В ПРОЦЕНТИ, най-най-детайлно са посочени процентите инвалидност за всички заболявания. Раздел XVII е за злокачествените кръвни заболявания. Само от един поглед забелязваме, че при 3 от видовете заболявания е посочено: "при постигната ремисия - 50%".
Мъжът е на 62 години, няма работа и няма как да си намери такава, защото никой няма да наеме възрастен господин, споделя отчаяно съпругата му. Освен това, след толкова химиотерапии той не е способен да работи всичко, което могат да предложат за такава възраст работодателите в Плевен. Не получава пенсия и никакви допълнителни доходи. Двамата с Мария живеят само от нейната пенсия. Защо ТЕЛК - Плевен не е уважил правото на онкоболните, след като изрично е написано в наредбата. Защо продължават оплакванията от тази институция? Къде е проблемът, ще се опитаме да разберем ние. Ще продължим да следим и случая на Мария и нейният съпруг отблизо.
Само накратко ще припомним как няколко дни след приемането на промените в Наредбата от Българската асоциация на онкоболните изпратиха писмо до медиите, в което се казваше: "Отминаха почти пет години в упорита и много трудна борба с институции, от които зависеха ТЕЛК решенията на пациентите с онкологични заболявания. Най-после гласът на онкоболните е чут! Дългоочакваната наредба с промените, които ние, добраволците - пациенти с онкологични заболявания, представляващи своите братя и сестри по съдба, успяхме да дочакаме. Нашето предложение бе след петата година от болестта на хората с онкологични заболявания да бъде определен процент на работоспособност, съобразен със степента на уврежданията, настъпили в резултат на заболяването....Убедени сме, че тази промяна ще даде на пациентите с онкологичен проблем по-голяма стабилност, по-добро самочувствие, по-адекватен и качествен живот".
Практиката, уви, разбива тази надежда. А най-вероятно случаят със съпруга на Мария не е изключение.

Кръгла маса обсъжда неизползвания потенциал на доброволчеството

По повод Световния ден на социалната работа и седмицата на действие, Медицинският колеж към МУ - Плевен организира кръгла маса в зала „Амброаз Паре" на Телекомуникационния ендоскопски център. Гости бяха директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане" - Вацка Хорозова, ръководители на социални институции от Община Плевен и други общини, както и членове на техните екипи, НПО, съюзни структури на лица с увреждания, образователни структури, преподаватели и студенти от специалност „Социални дейности" в Медицински колеж - Плевен.
Целта на кръглата маса бе да се обсъди ролята на социалния работник в социалната и здравната система и мястото на бъдещите специалисти, студенти от специалност „Социални дейности".
На кръглата маса бяха обсъдени както нуждите и проблемите на професията, така и възможностите за развитие на социалната работа в нашия град и неизползвания потенциал на доброволния труд на студентите.

ДНЕС обобщава проблемите на Плевен


Областното ръководство на гражданско движение ДНЕС с подкрепата на вестник "Посредник" проведе анкета с плевенчани, с която се целеше да бъдат обобщени основните проблеми на града според гражданите.
На среща вчера регионалният координатор на ДНЕС Зинаида Георгиева, областният координатор Веселин Плачков и представители на медиите представиха резултатите от анкетата на кмета проф. Димитър Стойков.
"Има няколко инициативи, които вече сме започнали и за които сме разговаряли с кмета и затова идеята за среща с проф. Стойков е да уточним как ще продължим да работим по тях и занапред", сподели Веселин Плачков.
Като основен проблем плевенчани определят безработицата. Следват я проблемите с престъпността, липсата на детски площадки, а и на паркоместа. В анкетата са участвали около 1 700 души.


На 31 март излизаме да чистим

Общоградска инициатива „Да почистим Плевен" организира Община Плевен на 31 март, събота. Това съобщи кметът проф. Димитър Стойков. „Има много места в целия град, а и в общината, на които трябва да бъде направено пролетно почистване. В акцията ще се включат всички общински служители, ученици, и надявам се - повече граждани, които искат града ни да бъде по-чист и зелен", каза на брифинг пред журналисти проф. Стойков.
За 31 март почистващите фирми ще осигурят допълнителни съдове за смет, а събраните отпадъци ще бъдат своевременно извозвани. При нужда от чували, ръкавици и други помощни средства плевенчани могат да се обръщат и към експертите в отдел „Екология" в община Плевен на телефони 064/881 336 и 064/881 342. Всички подробности за инициативата, както и списък с местата, където ще бъдат поставени допълнителни контейнери за отпадъци, ще бъдат публикувани на сайта на община Плевен в следващите дни.


Хандбалистка от "Шугар" в националния за жени


На 18 февруари в офиса на Европейската хандбална федерация (EHF) във Виена бяха утвърдени отборите, които тази година ще участват в турнира "Challenge Trophy", който ще се проведе от 22 до 25 март в България. Домакини на надпреварата, която стартира в четвъртък, са Българската федерация по хандбал, а турнирът ще се проведе в градовете Велико Търново и Габрово. Участниците са разпределени в две групи. В залата във Велико Търново ще играят съставите на Фарьорски острови, Израел, Естония и Малта, а в Габрово - България, Латвия, Молдова и Армения.
В българския национален тим ще вземе участие и хандбалистката на плевенския клуб "Шугар" и голмайстор на миналогодишното първенство за жени и девойки старша възраст - Елизабет Оморегие. В състава ще са още състезателки от хандбалните клубове в Габрово, Велико Търново, Шумен и ЦСКА - София.