Повече от 140 плевенчанки са глобени и връщат надвзето майчинство
Повече от 140 плевенчанки са глобени и връщат надвзето майчинство / Sofia Photo Agency
Повече от 140 плевенчанки са глобени и връщат надвзето майчинство
31529
Повече от 140 плевенчанки са глобени и връщат надвзето майчинство
  • Повече от 140 плевенчанки са глобени и връщат надвзето майчинство

147 плевенчанки са санкционирани от НОИ, заради надвзети пари за майчинство. Децата им са посещавали детско заведение преди да навършат две години, а майките са получавали през това време помощ за отглеждането на отрочетата си. Тези актове са съставени за последните шест месеца, но те обхващат период от края на 2006 г. до началото на 2010 г. Общо проверени в Плевен са 206 майки, съобщи Галина Станимирова, директор на плевенското подразделение НОИ.

Актовете са на стойност от 300 до 3 300 лв. Сумите са различини тъй като е различен и периода, в който детето е било настанено в детско заведение. Повече от половината - 80 бр. от актовете, вече са погасени на 100% , малка част от тях се обжалват за надчет, две са жалбите по влезли в сила  разпореждания, обобщи Галина Станимирова.  По думите й от НОИ вече са издали и няколко разрешения за разсрочено плащане на дължимите суми за срок от 6 месеца до 1 година. Майките са наказани затова, че в срок от 3 дни от записването на детето си на ясла не са подали декларация до работодателя си за промяната в обстоятелствата и спиране на майчинството.

 Директорът на НОИ Плевен подчерта, че порверките ще продължат защото за сега проверени са само плевенските майки. Очакват се данните от детските заведения в община Плевен и останалите общини в областта, за да се  установи дали има майки-нарушителки и там. Обещаното преизчисляване на санкциите на база дни, в които детето реално посещавало детско заведение, не е извършено, тъй като указанията затова не са били изпратени в РУСО.

За да няма повече санкционирани родители от НОИ съветват майките чинно да изпълняват закона и да подават деклариции, че са започнали работа, а отрочетата им посещават детско заведение. Така вместо да връщат пари ще им изплащат по 50 % от майчинството.