svetlin rusev
svetlin rusev / dariknews.archive
Почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си, съобщи NOVA.
 
Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов.

Три пъти бис за Светлин Русев при откриването на Музикални празници „Златната Диана“ (СНИМКИ)

 

На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев
БГНЕС
Неговите картини са желан експонат във всяка изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите. Ето какво казва в интервю от 2016 г. за смъртта: "Лично от моята смърт не мога да изпитвам страх, защото така или иначе не мога да избягам от нея. Единственият страх изпитвам от хаоса, който мога да оставя и от несвършената работа. Защото има неща, които винаги смяташ, че трябва да се довършат, а не са довършени".
 

Светлин Русев и Йоръм Сон откриват„Дни на музиката в Балабановата къща”

Премиерът написа до семейството и близките на Светлин Русев: "България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям. Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет!"

Само преди дни, при откриването на изложбата "Духовни ценности" по повод 25-та годишнина от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие, в нея беше включена картината "Пиета", нарисувана от акад. Светлин Русев специално за събитието.

pieta
ipap


Поклон пред паметта  на големия творец!
Дарик - Плевен