Плевенски родолюбци помагат в запазването на исторически паметници
Плевенски родолюбци помагат в запазването на исторически паметници / netinfo

10-дневна бригада в античния град Улпия Ескус при Гиген ще проведат това лято младите родолюбци от плевенския клуб “Съхрани българското”. Подкрепа за инициативата вече е получена от областния управител Цветко Цветков и от Община Гулянци, каза Радослава Христова, председател на клуба. 20 доброволци ще участват на разкопките при античния град от 20 до 29 август като ще бъдат привлечени и още ученици от Гиген.

Плевенският клуб “Съхрани българското” е получил покана за участие в тържествата по повод 90 години от Дойрнската епопея, които ще бъдат на 5 септември в местността Дойранско бърдо. Миналата година младите родолюбци проведоха първата си международна бригада като почистиха войнишките паметници и направиха път до бункер при войнишките гробове в Дойран.

Тогава учениците имаха и идея да поставят паметна плоча на загиналите в Дойранската епопея воини, но не получиха разрешение. За това тази плоча сега ще бъде поставена в Градската градина в Плевен. Предложението е разгледано и одобрено от Постоянната комисия по “Култура и вероизповедания” в плевенския Общински съвет и предстои да се гласува на сесията, насрочена за 24 юни.