Плевенски експерти представиха в Германия проект за социална интеграция
Плевенски експерти представиха в Германия проект за социална интеграция / Dariknews.bg

Екип експерти от отдел "Управление на проекти и евроинтеграция" при Община Плевен е участвал в Международна работна среща, организирана от Община Кайзерслаутерн, относно интеграцията на малцинствени групи и хора в неравностойно положение. За това информират от пресцентъра на Община Плевен. Сред участниците са били и експерти от общините: Гимареш, Португалия; Зилкеборг, Дания; Баня Лука, Босна и Херцеговина и Сейнт Куентин, Франция.

Партньорските градове на Кайзерслаутерн са представили своите проекти на тема: "Интеграция на малцинствените групи и хората в неравностойно положение", част от програмата «Европа за гражданите». Мрежата от партньорските градове се стреми да подкрепи социалната и икономическа интеграция и пълното участие на малцинствените групи, в т. ч. емигрантите и хората с увреждания, да се пребори със социалните неправедливости и дискриминация спрямо тези групи.

Участниците от Община Плевен са представили «Интегриран проект за осигуряване на съвременни социални жилища за маргинализирани групи», с който ще се кандидатства по Оперативна програма «Регионално развитие». Основната цел на проекта е да се ремонтира, реконструира и обнови общинска база за настаняване "Сторгозия", в която да бъдат настанени представители на групи в неравностойно положение. По този начин ще се предостави достатъчен брой жилищни помещения за маргинализираните групи с цел постигане на тяхната социална интеграция, като се повиши жизнения им стандарт. Освен това е представена социалната стратегия на Община Плевен и същността на проектите в социалната сфера, по които се работи активно. Презентацията в областта на социалните проекти е била високо оценена и одобрена от международните експерти.

Представителите на общината са получили покана за следващите етапи от работната среща, които ще се проведат във Франция и Великобритания следващата година.