/ avgustina serafimova

Вторият есенен музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето” се проведе със съдействието на Неврокопската митрополия, община Гоце Делчев и община Разлог.

В периода 29 октомври - 9 ноември в залите на Неврокопската света митрополия и кино „Парадизо” в Гоце Делчев и на Народно читалище „15.IX.1903 - 1909 г.” в Разлог се проведоха 10 различни по стил и жанр концерта, участваха музиканти от различни поколения.

Есенен музикален фестивал започна в Гоце Делчев и Разлог

Заедно с цигулковото дуо Ангел Станков - Йосиф Радионов с клавирен съпровод на Зорница Радионова, вокален ансамбъл „Спектрум” и Богдана Петрова, която през 2010 година спечели първия сезон на музикалния формат „България търси талант”.

Участваха таланти от Разлог и от Гоце Делчев, ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в град Плевен и от музикалното училище в град Катерини, Гърция. Концертите привлякоха разнородна публика, която със сигурност откри много нови изпълнители и оцени техните постижения.

akcent
avgustina serafimova


Проф. Анастас Славчев – музикален директор на фестивала, сподели, че фестивалът се е зародил в Гоце Делчев, защото това е град с дългогодишни музикални традиции. „Нашата цел бе да представим разнообразна програма както по отношение на изпълнители и състави, така и като стил и епоха на музиката.

Поради големия успех на първото издание на фестивала решихме да го разширим, и през тази година имаше няколко концерта и в град Разлог. Искам специално да подчертая интереса към концертите от страна на Неврокопската света митрополия и лично на митрополит Серафим, който присъства на всички концерти, срещна се с всички изпълнители. Очакваме фестивалът да се утвърди в живота на този край.”

akcent
avgustina serafimova

На 5 ноември в Митрополията в град Гоце Делчев се представи и обновеният Перкусионен ансамбъл „Акцент” от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен, с ръководители Симеон и Августина Серафимови.

Младите инструменталисти: абитуриентката Илина Рачева, Велиан Димитров и Чарли Милов от 11 клас, Вивиан Колева, Марин Тотев и Радост Ценова от 7 клас, и 6-класникът Калоян Иванов свириха повече от час.

В програмата бяха включени популярни пиеси от Моцарт, Унгарски танци № 1 и № 5 от Брамс, „Чардаш” от Виторио Монти, „Младежки марш” и „Право хоро” от Добри Палиев, „Калушарска сюита” от Ангел Шопов.

Особен интерес предизвикаха произведенията Rock Trap от Уилям Шистийн (body percussion, или музика с човешкото тяло), Stubernik от Марк Форд, Catching Shadows от Иван Тревино и Por una Cabeza от Карлос Гардел.

Интересът към младите перкусионисти бе много голям и една от причините е тази, че ансамбъл от ударни инструменти (в случая „Акцент”) за първи път свири в тези градове.

Изпълненията на учениците на Симеон Серафимов бяха аплодирани от Негово високопреосвещенство митрополит Серафим и многобройната публика. (На 4 ноември съставът участва в съвместен концерт с ученици от музикалното училище в град Катерини, Гърция, в читалище „15.IX.1903 - 1909 г.” в град Разлог.)

akcent
avgustina serafimova

Ето какво сподели Неврокопският митрополит Серафим: „Есенният фестивал „С музика и вяра в сърцето” се роди през 2017 година в общуването с клавирното дуо Анастас и Дора Славчеви.

Повод за неговото създаване е ежегодното честване и отбелязване на паметта на Неврокопския митрополит Натанаил. Радваме се на изключително разнообразие на концерти и изпълнители, които рядко по друг повод биха гостували в тази част на България.

Идеята е да насочим вниманието на аудиторията, че музиката е нещо много необходимо в нашия живот, изпълва ежедневието ни и освен че е много силен израз на нашите настроения и преживявания, тя може да бъде двигател, който да ни насочва към духовно извисяване. Неслучайно музиката и най-съвършеният музикален инструмент - човешкият глас, е неразделна, много важна част от църковното богослужение".

akcent
avgustina serafimova

"Насочеността на концертите - продължи дядо Серафим - е към различни възрастови групи, но желанието ни е да се обърне особено внимание на младежите, които чрез контакта с изпълнителите и тяхното изкуство да повишат своята музикална и обща култура, да спомогнем за облагородяването на човешките души. Музиката, която се поднася на аудиторията, извира от човешкото сърце като композиции и изпълнение и въздейства особено благоприятно и благородно на хората.

С есенния фестивал ние даваме израз на нашата любов и почитание към Неврокопския митрополит Натанаил, но така продължаваме неговото желание, неуморна работа и стремеж да бъде наистина пастор, обърнат изцяло с вниманието и любовта си към всички хора.”

Августина Серафимова

akcent
avgustina serafimova

akcent
avgustina serafimova