konc
konc / dariknews.archive
На 22 март Перкусионен ансамбъл „Акцент“ отбеляза 25 години от създаването си с концерт заедно с музикантите от Плевенска филхармония. Концертът се състоя в зала „Емил Димитров“ в читалище „Съгласие – 1869 г.“. Диригент беше Славил Димитров, а в програмата прозвучаха произведения като „Кармен“ – сюита – Бизе-Шчедрин, аранжирана специално за ударни инструменти и симфоничен оркестър, „Ръченица“ от „Тракийски танци“ на Петко Стайнов, както и няколко произведения също от репертоара на Перкусионен ансамбъл „Акцент“, създаден през 1994-та година от Симеон Серафимов, който през 2019-та година навършва кръглите 40 години като преподавател по ударни инструменти в НУИ"Панайот Пипков" - Плевен.

konc
dariknews.archive

Част от възпитаниците от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов, които през  годините са участвали в Перкусионен ансамбъл „Акцент“, а в момента творят и преподават в различни части от света, отправиха своя поздрав към него чрез видео клипове.

konc
dariknews.archive

Кметът на Плевен Георг Спартански, който беше официален гост на събитието припомни времето/1994 г./, в което се създава перкусионен ансамбъл „Акцент“:
„Време, в което някои достигнаха до квалификациията „Няма държава“ – безпътица, сивота, мрак – мутри и партии, които рекетираха хората. И в тези мутренско-бандитски години, Мони Серафимов и неговата прекрасна съпруга решават, че  в това смутно време ще правят Перкусионен ансамбъл „Акцент“ и го правят с труд, хъс, упоритост и целеустременост. Той е недвусмислено една от културните емблеми на Плевен и то съградена от тези двама наши съграждани само за четвърт век. Ансамбълът е една гордост и за нашето Музикално училище, което само по себе си е една гордост за България, защото неговите възпитаници са безброй“.

konc
dariknews.archive

Връчвайки почетния плакет на кмета на Община Плевен на Симоен Серафимов и Августина Серафимова, Георг Спартански каза: „Това не е награда, а е един скромен плакет в знак на благодарност и огромно признание за този къртовски труд, с който те ваят музикантите на България, които разнасят по света славата на България, с пожелание за здраве, защото вие другото го можете и няма човек, който да се съмнява в това“.

konc
dariknews.archive

Специални поздрави към Августина и Симеон Серафимови поднесе и зам.-председателят на Общински съвет - Плевен Петя Василева, която е председател на училищното настоятелство в НУИ"Панайот Пипков" в Плевен.

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive

konc
dariknews.archive