no6t
no6t / nauka.bg/night
На 27-ми септември – петък, Регионален исторически музей - Плевен ще бъде една от локациите на събития в рамките на "REFRESH: Европейска нощ на учените". Чрез тази програма в стотици градове в Европа се популяризират най-новите достижения на науката и изследователската работа на учените.
За поредна година РИМ - Плевен ще бъде съорганизатор и домакин на събитието. Участници в него ще са: д-р Божидар Стефанов, химик от Технически университет - София, WWF България, химици от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски" и Иво Джокин - директор на Общински център за извънучилищни дейности - с. Байкал.
В мероприятието могат да се включат всички желаещи. Входът е свободен.
Вижте програмата на събитието, която съдържа по-подробна информация за всяка една от дейностите, които ще бъдат проведени:
Локация: Регионален исторически музей – Плевен
13:00-14:00 и 14:00-15:00
Наука в града REFRESH:
Химични детективи
Включете се в детективско разследване за източника на замърсяване на планинска река. Заподозрените са няколко завода, които се намират в близост. Водени от химика д-р Божидар Стефанов от Технически университет – София и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, и чрез принципа на отхвърлянето, участниците в работилницата ще изследват кой е заводът, причинил замърсяването, като се запознаят с основните принципи на рН, различни киселини и основи и качествени реакции за откриване на метали.
С предварително записване на имейл адрес: booking@britishcouncil.bg до запълване на капацитета на работилниците.
Подходящо за ученици в 5-7 клас. 
18:00-21:00
Магия REFRESH:
В двора на РИМ – Плевен
Пчелите
Знаете ли колко вида пчели има на Земята? И дали всички те правят мед? Замисляли ли сте се, че именно благодарение на тях и други опрашители имаме различни сортове плодове и зеленчуци? Колко важни са пчелите за опазване на биоразнообразието? И как подпомагат процеса на производство на храни?
Отговорите на тези и други пчелни въпроси ще намерите с WWF България в Европейска нощ на учените.
18:00-21:00
Магия REFRESH:
В двора на РИМ – Плевен
Химически чудеса 
Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници.
21:00-22:00
Магия REFRESH:
В двора на РИМ – Плевен
Лазерно астро шоу
Демонстрация и наблюдения с разказ за видимите съзвездия и по-ярки звезди от Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности – с. Байкал. 
Наука в града REFRESH:
Европейски кът
В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.