Отложиха дело за купуване на гласове
Отложиха дело за купуване на гласове / netinfo

Дело за купуване на гласове в село Згалево по време на парламентарните избори миналата година, беше отложено днес. Това съобщи за Дарик съдия Даниела Дилова, председател на плевенски Районен съд.

Пред Темида трябваше да застанат Момчил Николов от Пордим и братята Мирослав и Мариан Огнянови от село Згалево. Те са обвинени в организирането на търговия с гласове в полза на ДПС на изборите през юни 2009 година. Според обвинението, организатор на групата е Момчил Николов, който дал на другите двама 300 лв. и им обещал още 400 лв. Мирослав и Мариан трябвало да съберат пет лични карти на свои съселяни с уговорка да им раздадат по 20 лева. За всеки уреден глас организаторите получавали комисионна от 5 лв. След подаден сигнал, полицията задържала тримата мъже. Братята се признали за виновни, но Момчил - не.

На днешното съдебно заседание адвокатът на Момчил Николов е подал молба да се отложи делото, защото е ангажиран по друго. Братята пък са поискали да им назначат служебен защитник, защото нямат възможност да си ангажират адвокати. От Районен съд Плевен е изпратено писмо до адвокатска колегия за определяне на служебни защитници.

Съдът е наложил глоби от по 100 лв. на двама от неявилите се редовно призовани свидетели  по делото. То е отложено за 11 февруари от 15.30 часа.