От “Малки стъпки” пращат отворено писмо до кмета Найден Зеленогорски
От “Малки стъпки” пращат отворено писмо до кмета Найден Зеленогорски / снимка: Люба Нинова
От “Малки стъпки” пращат отворено писмо до кмета Найден Зеленогорски
24985
От “Малки стъпки” пращат отворено писмо до кмета Найден Зеленогорски
  • От “Малки стъпки” пращат отворено писмо до кмета Найден Зеленогорски

За финансиране на социалните услуги в община Плевен за 2010 г. не достигат средства, а за някои от делегираните от държавата дейности не са отпуснати пари, информира на пресконференция Димитър Грънчаров, председателят на Управителния съвет на Сдружение на помагащи специалисти в социалната сфера "Малки стъпки". Според тях социалните услуги в Плевен се развиват хаотично и без системност в подхода, като от това страдат хората, които имат нужда от такива услуги, и най-вече децата.

Открито писмо до кмета на Община Плевен Найден Зеленогорски по проблемите на развитието и финансирането на социалните услуги за деца в общината са подготвили от Сдружение "Малки стъпки". Конкретния повод е за това, че разкритите през миналата година по проекти на Община Плевен Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания не са получили финансиране от държавния бюджет. А за да продължат да съществуват, са нужни средства, за което и през октомври миналата година Общинският съвет в Плевен взе решение и ги гласува като делегирани от държавата дейности за 2010 год., поясни Димитър Грънчаров /чуйте го в звуковия файл/.

В откритото си писмо до кмета Зеленогорски, от Сдружение "Малки стъпки" питат и изпратен ли е в установените срокове проект към Министерство на финансите, в който да са заявени като делегирани от държавата дейности, услугите Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания. Ако да, специалистите молят да им бъде предоставен отговорът на Министерство на финансите, в който се отказва посочените услуги да се утвърдят като делегирани от държавата дейности. Ако ли пък подобно писмо от община Плевен не е изпратено в посочените от държавата срокове, то от "Малки стъпки" молят да се посочи какви са причините за това и кой персонално носи отговорността две социални услуги за деца да не бъдат заявени за финансиране от държавния бюджет.

“Вярваме, че Вие като кмет на община, която е носител на награда за най-прозрачно работеща община в България, ще дадете публично отговор на поставените от нас въпроси”, завършва писмото на Сдружението до Найден Зеленогорски.