От Движение България на гражданите искат  опера в Плевен
От Движение България на гражданите искат опера в Плевен / archiv.DarikNews

Найден Зеленогорски обяви пред журналисти, че идеята за възстановяване на операта в Плевен влиза в програмата за управление на "Движение България на гражданите".
"Аз предлагам в екипа по култура на проф. Велислав Минеков, който е член на Националния съвет и отговаря за секторна политика "Култура", да бъде възстановена Плевенската опера с усилията на правителството и на Община Плевен", каза Зеленогорски и обясни, че става дума за необходимостта, Северозападен район за планиране - Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана, да има един оперен институт.

"Ние сме длъжни да дадем на обществото всичко. От опера и симфонична музика, до естрада. Не трябва да обвиняваме хората, че слушат определен вид музика и гледат определен тип произведения, след като не им даваме възможност да видят и друго".

Според Найден Зеленогорски, ако Държавната опера в Плевен с подкрепата на Община Плевен бъде възстановена, това ще означава, че в целия Северозападен район, не само в петте областни центъра, но и в другите по - големи населени места ще може да се изпълняват оперни спектакли.

Той каза че, в момента, всяко движение по отношение на преструктуриране, би дало повод да се намалят парите и да се ликвидира Държавна филхармония.

Зеленогорски припомни ликвидирането на Плевенска опера през 90 - те, след реформата в оперното изкуство в града, когато Плевен беше "пилотен град".

"Сега Плевен ще бъде отново "пилотен" град и резултатът ще бъде катастрофален".