Общината одобри идеен проект за Плевенска опера
Общината одобри идеен проект за Плевенска опера / netinfo

Проектът на София Бърдарска-Пашовска е класиран на първо място в обявения от Община Плевен конкурс за идеен проект за Плевенска опера, съобщиха от общинския пресцентър. Втори съгласно оценките на е проектът на Здравко Петров. И двамата участници са се явили на конкурса в качеството на физически лица.

София Бърдарска-Пашовска е диригент, завършила е Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”, в моменат работи като артистичен секретар на филхармонията на Българското национално радио. Здравко Попов е флейтист, също възпитаник на Държавната музикална академия, бивш заместник-директор на Софийската и Варненската опери.

Конкурсната комисия с председател Ралица Веселинова – Директор на Дирекция “Образование и култура” при Община Плевен, и членове оперните певици Ваня Делийска и Виолета Велчева, Янко Начовски – юрист, Галина Янакиева – гл. експерт в отдел “Култура”, е оценила представените проекти по пет критерия.

Това са: становище за необходимата материална база; предложение за сформирането и дейността на творческия и техническия екип; становище за репертоарната политика и за разпространението на културния продукт; становище за творчески контакти на новосформирания културен институт у нас и в чужбина; становище за финансовите параметри във връзка с реализацията на проекта и разработен примерен проектобюджет на едно оперно заглавие.

След приключването на конкурса Община Плевен ще придобие права върху класирания на първо място идеен проект. Следва той да бъде депозиран в Министерството на културата за съгласуване.