/ dariknews.archive
Нова онлайн услуга може да ползват бизнесмените в община Троян, съобщават от там. Вече по електронен път може да се подават декларация и заявление за определяне на такса битови отпадъци.

Според наредбата за местните такси и цени на услуги на територията на община Троян, когато таксата за битови отпадъци може да се определи според количеството им, се подават декларация и заявление от 1 до 30 ноември на предходната година. За придобитите през годината имоти, както и придобитите сгради в съществуващ вече имот, декларацията и заявлението се подават в двумесечен срок от придобиването им.

В декларацията и заявлението се посочват видът и броят на съдовете за изхвърляне на битови отпадъци, които ще се използват през годината - съобразно обявената честота за извозването им.

Заявлението с декларацията са достъпни на портала за електронни административни услуги в интернет страницата на общината. Услугата може да се ползва, когато съответният желаещ има електронен подпис. Както всички онлайн услуги, тя ще пести време, ще осигурява бързина и достъпност.

В Троян се предлагат две възможности за бизнеса за таксата смет - промили върху данъчната оценка или на база съдове. Затова в декларацията, която бизнесът ще подаде, може да се посочи броят съдове, които се искат.

Тревожно е, че хотелиери заплащат по-малко съдове, а после изхвърлят отпадъците в контейнери на други хотели или на граждани, особено това се отнася до намиращите се в южната част на общината, се разбра на месечната кметска пресконференция. От "Комунални услуги" ще предупредят фирмите, че недекларираните съдове няма да се обслужват. От общинската администрация подчертават, че очакват коректност от страна на бизнеса.