Областният управител на Ловеч запали незаконни риболовни мрежи
Областният управител на Ловеч запали незаконни риболовни мрежи / снимка: пресцентър на Областна администрация Ловеч

Областният управител на Ловеч Николай Нанков e запалил близо 30 км мрежи и други пособия за риболов, които са иззети край водоемите на Ловешка област през 2010 г. За това съобщават от пресцентъра на областната администрация. Освен мрежи са унищожени въдици и лодки, задържани при проверки на сектора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ловеч. Акцията по унищожаването е проведена под ръководството на началник-сектор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Ловеч д-р Йордан Найденов.

"Ако приемем, че от 1 км мрежа могат да се уловят от 300 до 500 кг риба, в случаите при намесата на служителите на агенцията са предотвратени кражби от държавата на около 12 тона риба. При средна цена от 4 лв. за килограм това прави близо 50 000 лв", обяснява д-р Найденов. Според него ако 1 м мрежа струва средно 5 лв., то с подпалените 30 км е нанесена щета на бракониерите за около 150 000 лв.

В момента работна група под ръководството на изпълнителния директор на Агенция по рибарство и аквакултури -Явор Недев, работи върху промени на Закона за рибарството и аквакултурите. Акцент е инкриминирането на деянието стопански риболов от нерегистрирани лица, като се предвижда наказателната отговорност да бъде от 3 до 8 години.

Сега законът предвижда глоба от 300 до 600 лв, която не стряска нарушителите. Контролните органи работят на принципа ние ги хващаме, те купуват нови мрежи и продължават да извършват криминален риболов, обясни д-р Найденов.

Областният управител Николай Нанков посочи, че се надява в резултат на засилените проверки да се намали броят на бракониерите.