Областният на Ловеч провери строителните работи в Езиковата
Областният на Ловеч провери строителните работи в Езиковата / prescentar.lovech

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева провери на 9 януари, как вървят строителните работи по изграждане на многофункционалната спортна зала в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I" в града.

 Със свое решение от 22 август, правителството отпусна близо 1 млн. лв. за строителството на обекта, като парите вече са преведени в сметката на училището за капиталови разходи. Преди дни на строителната площадка вече бе и финансовият министър Симеон Дянков, който лично бе запознат със строителните книжа от директора на училището Радослав Хитов и заяви категорично, че ще следи внимателно как се харчи всяка стотинка на държавата по изграждане на модерното съоръжение.

Според проекта, дело на „Архитектурно ателие „Вароша", на терена се предвижда изграждане на самостоятелна сграда - спортна зала и санитарно-битова част с връзка към учебния корпус на гимназията. Съоръжението ще разполага със съблекални с душове и тоалетни, фоайе, многофункционална спортна зала, стая за треньори и учители, техническо помещение, склад за спортен инвентар, санитарни възли в т. ч. и за хора с увреждания.

При проектирането са съблюдавани изискванията за изграждане на игрище за няколко вида спорт - волейбол, баскетбол, тенис и бадминтон.
С договор от 3 януари т. г. изпълнител на обекта е ДЗЗД „Вароша" - Ловеч, инвеститор е ГЧЕ „Екзарх Йосиф I", а строителен надзор с инвеститорски функции е „Първанов Сие" ЕООД - Ловеч.
Общата стойност на обекта е 999 633 лв.

"Тук съм днес, тук ще бъда и след седмица две, тук ще бъда винаги, когато е необходимо", увери изпълнителите областният управител Ваня Събчева. "Тази нова спортна зала е дълго мечтана от възпитаниците на училището, от учителите, от ръководството и нейното изграждане трябва да се случи по най-добрия начин и в кратки срокове за радост на всички. Още по-важно е да бъде изпълнена с най-високо качество, както е изработен и проектът на архитектите Сергей Денчев и Емилия Христова - самите те възпитаници на Езиковата, както е изготвена и цялата документацията на обекта", каза още тя.

"При връчването на чека за изграждане на залата, премиерът ме попита дали тя ще бъде готова през май. Отговорих категорично да, а после се замислих дали е възможно, предвид сезона. Днес вече съм сигурен, ще бъдем готови, ако не настъпят форсмажорни обстоятелства", категоричен бе Хитов, който вече е преместил работното си място на строителния терен.

Че обектът ще бъде изпълнен в срок и с най-високо качество гарантира изпълнителят, като акцентира, че всички материали пристигат със сертификат за съответствие.

Ловеч бе сред 9-те общини в страната, които получиха средства за изграждане на нови и ремонт и модернизиране на съществуващи физкултурни салони в 10 училища и за обособяването им в многофункционални спортни зали. Това са Столична община и общините в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Русе и Шумен. Първият обект от тях обаче, реално стартирал към този момент, е именно спортната зала на Езиковата.

4 млн. от всички отпуснати средства за модерните съоръжения бяха осигурени от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката, а останалите след преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Правителственото решение позволи разширяване и модернизиране на спортната база на училищата и създаване на условия за пълноценното й използване за физическо възпитание и спорт от учениците, което е фактор за преодоляване на неблагоприятните тенденции в здравословното състояние на подрастващите от недостатъчната двигателна активност.