Нона Караджова и проф. Стойков подписаха договора за депото за отпадъци
Нона Караджова и проф. Стойков подписаха договора за депото за отпадъци / archiv.DarikNews

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, подписаха днес в зала "Гена Димитрова" договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Регионална система за управление на отпадъците на регион Плевен.

Проектът се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" и е на стойност 27,7 млн. лева.

"Това е интегриран проект, който включва не само депониране на отпадъците, но и модерен подход, който ще приложи рециклиране на полезните компоненти, производство на компост от биоразградимите отпадъци". Това каза министър Нона Караджова при подписването на договора. Тя добави, че в рамките на проекта се предвижда и доставка на необходимата техника и оборудване за да могат в пълен обхват да работят системите и съоръженията в района". 186000 жители от региона от 72 населени места от шестте общини ще могат да се възползват от тези модерни съоръжения.

"Този прект е пример за това, как могат съседни общини да се сдружат в името на обществемия интерес. Убедена съм, че това може да стане и в други области - ние сме готови да се съюзяваме, а не да се разединяваме".

"Тук съм за да уважа усилията на общините, за това, че подготвиха този сложен и тежък проект и да си подадат ръка в името на техните граждани", каза още министър Нона Караджова.
Тя обясни, че проектът има и социални измерения, тъй като ако не беше безвъзмездната помощ от както от европейските фондове и от държавния бюджет, вероятно би било невъзможно само от таксите за битови отпадъци, да се финансира тази скъпо струваща система.

Това е 15-ят проект за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците по ОП "Околна среда".

Сигурна съм, че до края на 2014 година общината, заедно с другите общини - партньори, ще успее да построи навреме тези съоръжения. Според Нона Караджова, това ще е и предпоставка, след като влязат в експлоатация тези съоръжения, да бъдат закрити и шестте депа за отпадъци на територията на плевенския регион, които не отговарят на изискванията и съответно да бъдат рекултивирани.

"Така, тези язви в района ще бъдат премахнати, което ще стане по един нов проект, по който предстои, общините да започнат работа".