На извънредна сесия, Общинският съвет обсъжда Бюджет 2015
На извънредна сесия, Общинският съвет обсъжда Бюджет 2015 / dariknews.archive

Тази сряда - 11 февруари, от 9:00 часа в зала "Гена Димитрова" в Регионалната библиотека в Плевен ще се проведе извънредно заседание на Общинския съвет. Предварителният дневен ред на сесия включва само две предложения. Първото е за прегласуване на внесено от кмета на община Плевен проф. Стойков предложение на януарската сесия, относно Проекта за план-схема за разполагане на преместваеми обекти на територията на Градската градина. Вносител на предложението е председателят на местния парламент Дарин Ангелов.

Втората, основна точка в извънредното заседание е за Бюджета на община Плевен за 2015 година. Вносител на предложението е кметът проф. д-р Димитър Стойков. На среща с медиите в началото на седмицата, кметът коментира и акценти от новия финансов план на Плевен, като подчерта, че Община Плевен не предвижда увеличение на данъчната тежест през 2015 г.

Той отбеляза, че ще се разчита на по-висока събираемост на местните приходи, както и на по-голям размер постъпления от продажба на нефинансови активи.

Предвиденият първоначален обем на Бюджета за 2015 г. на община Плевен е в размер на 73 621 171 лева. По-съществените показатели, които оказват влияние върху нарастването му, са завишените единни разходни стандарти във функциите "Отбрана и сигурност", "Образование", "Здравеопазване", "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", "Почивно дело, култура и религиозни дейности.

В резултат на увеличените размери на държавната субсидия със Закона за държавния бюджет, за 2015 г. са предвидени в повече 1 270 000 лева спрямо 2014 г.

В Проектобюджет 2015 парите за капталови разходи са 7 750 391 лв., а средствата за инвестиционни разходи - 7 750 391 лв.

Отделно от бюджета, капиталови разходи ще се финансират и от проекти по Оперативните програми, като за 2015 г. средствата за тези капиталовложения трябва да са в размер на 28 286 624 лв. За изпълнение на проектите се предвижда използване и на суми от фонда ''ФЛАГ', но без да се предвижда поемане на нови дългосрочни заеми.