evro
evro / nikolay kolev

На 7 февруари 1992 г. е подписан Договорът от Маастрихт, който води до създаване на Европейския съюз. Подписан е между 12-те страни, в Европейската икономическа общност след отделни преговори за образуване на икономически и валутен и политически съюз.

Маастрихтският договор влиза в сила на 1 ноември 1993 г. Той води до създаването на Европейския съюз и еврото. Този договор е основата на т.нар. „структура на трите стълба".
Първият стълб обхваща съществуващите Общности и функционира чрез общите институции на основата на т.нар. „метод на Общността" - общото упражняване на националния суверенитет. Вторият стълб обхваща общата външна политика и политика на сигурност, а третият стълб - сътрудничеството в областта на правосъдието и вътрешния ред. Тези два стълба функционират чрез междуправителствено сътрудничество с участие на Комисията и консултиране на Парламента.

Договорът регламентира дейността на органите на Европейския съюз (Европейски парламент, Съвет на Европейския съюз, Европейска комисия, Съд на Европейските общности, Сметна палата на Европейския съюз и други) и определя минималните компетенции на Съюза в областта на културата, здравеопазването, защитата на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други.

Този договор увеличи значително правомощията на Европейския парламент. Чрез въвеждането на процедурата на съвместно вземане на решения, Парламентът се превърна в равностоен партньор в законодателния процес. Той придоби и право на вето върху важните области от законодателството на Европейския съюз.

При създаването си Парламентът е просто място за дискусии под сянката на т.нар. „Върховен орган". Тогавашното му наименование е Обща асамблея на Европейската общност за въглища и стомана, която е със съвещателни и надзорни правомощия. Названието „Европейски парламент" става официално през 1986 г. с подписването на Единния европейски акт, който освен това разширява и законодателните пълномощия на тази европейска институция.

До 1979 г. членовете на Парламента се определят от съответните национални парламенти измежду състава им. Първите преки избори за европейски депутати се провеждат през юни 1979 г. и оттогава се организират на всеки пет години.