МВР засилва контрола за безопасно движение по пътищата
МВР засилва контрола за безопасно движение по пътищата / dariknews.archive

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разпореди засилване на контрола на движение на пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Активната контролна дейност цели по-добра ефективност при превенция на пътните инциденти и е насочена към безопасността на всички участници в движението. В контролната дейност ще се включи целият полицейски състав, който има правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. По време на движение екипите ще бъдат с включени сигнални светлини, с оглед видимост и превантивен ефект за шофьорите.

Превантивните мерки предвиждат активно присъствие и завишен контрол по основните направления за движение извън населените места в периода от 16.00 до 21.00 часа ежедневно.При осъществяване на контрола ще се извършва пълна и обстойна проверка както на водача, така и на техническото състояние на моторното превозно средство.

Ще стартира още по-активна контролна дейност, насочена към ползването на обезопасителни системи, управление след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, както и управление от неправоспособни водачи.

Засилените мерки за сигурност предвиждат още и активизиране на контрола при преминаване на червен сигнал, неправилно изпреварване, неспазване на предимство, неправилно престрояване, спиране, престой, паркиране и други. От МВР ще обръщат внимание и на поведението на пешеходците по пътното платно.

Ежеседмично в дните петък и събота от 22:00 часа до 01:00 часа ще се планират специализирани полицейски операции, като се извършва контрол на всички преминаващи моторни превозни средства и се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения в района, сочи още съобщението.