/ БТА
Посетителите на зоопарка може да видят близо 150 животни от 23 вида
В зоопарка на Плевен, който се намира в парк "Кайлъка", посетителите могат да видят близо 150 животни от 23 вида.

Това каза в интервю Красимир Коцев, директор на Общинско предприятие "Акварел", което стопанисва зоопарка. Това е и едно от предпочитаните места за разходка на плевенчани, особено в летните месеци.

БТА

Сенчестите алеи, местата за почивка са любими най-вече на родителите с малки деца. Тук посетителите могат да видят благороден елен и лопатар, камерунски козички, които са изключително дружелюбни и подават муцунки през мрежите.

Забавления за най-малките: Организират лятно зооучилище в Стара Загора

Впечатление правят мъжките пауни, които в конкуренция помежду си често разгръщат красивите си опашки. Радост за посетителите носят морските свинчета, гълъби, папагали от различни породи. 

"Разбира се, най-голямата атракция са двойката мечки, които често излизат от своята пещера и се разхождат, предизвиквайки удивление сред по-малките посетители. Коцев подчерта, че неугледният вид на мечките в определен период на годината, се дължи не на някакво заболяване, а на факта, че се сменя козината им. Животните се хранят добре, няма проблеми със здравето им", категоричен е той.

БТА

"Най-новите обитатели на зоопарка са носатите мечета, които са двойка", посочи Коцев. "Те са настанени в клетката, която обитаваха лъвовете. Носатите мечета са от типа на енотите като хубавото при тях е, че са дневни животни и могат да се наблюдават от посетителите", добави управителят на общинската фирма.

"Магаре е също нов обитател на зоопарка. То е от подпорода осел и ще му търсим приятелка, за да не е самотно", каза Красимир Коцев. Магарето все още няма име и се приемат предложения. 

БТА

Сред любимите животни на най-малките посетители са маймуните –- женският павиан Лили и по-малките от вида "Гвенон мона". Понита също са сред обитателите на плевенския зоопарк. Те са двойка, но тъй като нямат навици, не се пускат свободно сред посетителите. 

"Плевенският зоопарк е единственият в България, който се намира в защитена местност", обясни Красимир Коцев. Това налага известни ограничения за разширението му заради спецификата на терена - опира в скала, затова някои от животните използват за местообитание естествени пещери, през парка преминава и река Тученишка. 

"Сред проблемите, които открои Красимир Коцев, е трудността при намиране на работници за плевенския зоопарк. Това е специфичен и тежък труд, а заплащането не е високо", коментира той.

БТА

Служители са приравнени към пастирите, но трудът им има своите специфики, защото тук грижите са за животни, които са с други навици, различни от селскостопанските. 

От общинската фирма търсят варианти за обогатяване на видовете обитатели на зоопарка чрез проект към Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Намеренията са той да бъде изпълнен с европейски средства. Очакванията са да бъде изградена клетка за бъдещ нов обитател на зоопарка.

Вероятно ще се направят заграждания за лешояди, които да могат да се разпънат във височина при скалите. Предимство за участието в проекта е наличието на петгодишен лиценз на зоопарка, издаден от Министерството на околната среда и водите.
Елина Кюркчиева, БТА