Софийският зоопарк представя едно от най-потайните и интересни животни в градината си, а именно белоопашатата мангуста Дръпкаblue inlove

Нови екзотични обитатели ще радват посетителите на Зоопарк Бургас(СНИМКИ)

Белоопашатата мангуста (Ichneumia albicauda) се среща в по-голямата част от Африка на юг от пустинята Сахара, както и в южните части на Арабския полуостров. Обитава полупустини и гористи савани. Животното достига на тегло до 4.2 kg, има обща дължина на тялото и опашката от до 71 см. В основата си голямата ѝ пухкава опашка е кафеникаво-жълта, а в края, където е заострена, е бяла на цвят. Дължината на опашката може да представлява до 40% от общата дължина на тялото, информират от зоологическата градина в София.

Тино Вогел, Зоопарк София

Белоопашатата мангуста се храни основно с насекоми, но и с разнообразна друга храна. В менюто ѝ преобладават скакалците, бръмбарите и щурците. Яде още плъхове, мишки, земеровки, гущери, змии и малки птички и яйца, както и плодове.

Семейството на патагонските мари в Бургаския зоопарк се увеличи с още едно бебе (СНИМКИ)

В голямата част от времето тези животни водят отшелнически начин на живот, но се събират по време на размножителния период. Когато се почувстват застрашени, излъчват секрет с неприятна миризма от жлези, разположени близо до ануса. За разлика от други мангусти, те не стоят на задните си крака.

Те не са застрашени в природата, но са рядък вид в зоопарковете. Дръпка е единствен представител на този вид в европейски зоопарк. Ще може да я видите скоро в сектор дребни хищници, който в момента се обновява и загражденията на животните се разширяват. Ремонта ще приключи до края на м. юни.