Люси Дяковска:Целта ми във Вечер на мюзикъла беше да раздвижим младото поколение
Люси Дяковска:Целта ми във Вечер на мюзикъла беше да раздвижим младото поколение / dariknews.archive

През изминалия творчески сезон на Плевенска филхармония, провокация към по-младата публика, и към тази, която вероятно никога не беше слушала на живо симфоничен оркестър бяха проектите с Люси Дяковска, Орлин Горанов, Маргарита Хранова и Руслан Мъйнов.

"Нашият проект "Вечер на мюзикъла" беше една "социална интеграция" за хора от различни поколения, които бяха привлечени да слушат музика, да изпадат в екстаз, да ни дават енергия, ние да им даваме, а и ние с оркестъра също израснахме в музиката", отбеляза пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен Люси Дяковска.

Тя не скри задоволството си и изненадата от успеха на националното турне, което премина повече от успешно в 10 града и завърши на 7 юли със спектакъл в двора на Регионалния исторически музей в Плевен.
Навсякъде Люси и филхармониците са се радвали на голямо внимание. Дяковска подчерта, че е работела безвъзмездно в този проект и водещо за нея е било да раздвижат младото поколение, да им въздействат емоционално.

"Филхармониците стояха с огромен хъс на сцената. Аз ги измъчвах до последно да правим саундчек и те бяха щастливи, защото всеки" един от нас бе награждаван от публиката. Това е Плевенската филхармония! Думата "професионалисти" е толкова малка за това, което ние бяхме на сцената заедно. В този проект всички ние израснахме страшно много емоционално. И много се обвързахме с музиката. Ние сме един отбор!", допълни Люси.

В коментар за атмосферата на сцената по време на концертите, Люси Дяковска каза:
„Виждахме един оркестър, който се хранеше от емоцията на публиката, който дори плачеше на сцената, и цялото това нещо даде нов тласък и инерция, и желание за по-големи проекти", каза Люси и подчерта, че именно това може би е дало повече хъс за работата на оркестъра в концертите с Йордан Камджалов в Плевен и София.

Тя каза още, че във „Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска" е била залегнала нейната цел да се въздейства на тийнейджърите много по-емоционално от това, което те получават, например от телевизионния екран.
Дяковска изказа благодарност на всичките 7000 зрители от страната, оказали доверие към нея и Плевенска филхармония.
„Те ме познават като артист и човек, успял някъде другаде, но най-вече те отдадоха доверие на
„Вечер на мюзикъла" - на темата, и аз много се надявам да направим и втори проект, защото мюзикълът още много годни няма да бъде изчерпан.

По повод успешно завършилото национално турне на „Вечери на мюзикъла", директорът на Певенска филхармония Любомир Дяковски припомни: „Философията на реформата е, че колкото повече се работи, ще се получат повече приходи, а от там и повече субсидии, и стремежът ни е да увеличим бюджета на Плевенска филхармония. Мисля, че е възможно, и в страната има институти, които за 5-6 години увеличиха чрез работа бюджетите си не с проценти, а в пъти".