agr
agr / dokosni dagata
Социално-здравен тренинг край морето обединява деца и младежи от цялата страна срещу агресията
Социално-здравен тренинг край морето ще обедини млади хора от цялата страна срещу агресията. Проявата под надслов „Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията“ ще се проведе от 20 до 25 август в СОК "Камчия", като в нея ще участват деца и младежи на възраст от 15 до 29 години.

По време на тренинга подрастващите ще получат знания за изграждането и утвърждаването на здравословни модели за воденето на качествен живот, както и стратегии за превенция от зависимости. Планирани са обучения и спортно-развлекателни събития, които да имат пряко въздействие по отношение нагласите им за борба с агресията в училище, на улицата и в обществото.

Сред водещите акценти в програмата е концерт на емблематичните варненски шоумени от "Тутурутка", които ще поднесат на децата и младежите много положителни емоции, подплътени със свеж хумор и музика. Обичаната от малки и големи група ще покаже нагледно, че смехът е едно най-добрите оръжия срещу агресията.

Планиран е и спортен ден с открити уроци по баскетбол и волейбол с участието на спортната фамилия Великови. Легендарният Дарин Великов, съпругата му Стефка, която е президент и треньор на волейболен клуб "Олимпиец", както и синът им Асен - капитан на баскетболния Левски Лукойл, ще запознаят участниците с тънкостите на двата спорта и ще опитат да възпитат у тях спортсменския дух. 

Няма да липсват и футболни емоции край морето. С младите хора в СОК "Камчия" ще се срещнат представители на ПФК Лудогорец, най-успешния български клуб през последните години. Треньор и футболисти от първия отбор ще проведат тренировка с момчетата и момичетата и ще отправят своите послания по темата за агресията.

Част от програмата на петдневния тренинг е и представяне на книгата "Останете живи" на журналиста Георги Стоянов - издание, посветено на каузата да се спре войната по пътищата. Ще се обърне специално внимание и на този проблем, тъй като все по-често участници в тежки катастрофи са именно млади шофьори.

Идеята на организаторите е чрез спорт, музика, култура и дискусии "лице в лице" да насочат вниманието на подрастващите към изграждане на взаимоотношения, основаващи се на приятелство, уважение и толерантност.

Социално-здравният  тренинг е част от дейностите по проекта "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията", който се реализира от асоциация "Докосни дъгата" и е финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2019 г. на Министерството на младежта и спорта.