Ловешките ловци - първенци по отстрел на диви прасета
Ловешките ловци - първенци по отстрел на диви прасета / dariknews.bg

И тази година Ловно-рибарското дружество в Ловеч е на първо място в страната по отстрел на диви прасета, похвали се председателят Павлин Панов. Първенството е традиционно за местните авджии вече от петнадесетина години насам. „Това показва, че ловците ни стабилно се грижат за дивеча в ловно-стопанските райони", коментира Панов.

Ловът на диви прасета приключи на 13 януари. От началото му на 6 октомври до края му Ловно-рибарското дружество в Ловеч има в актива си 880 екземпляра при план 841. Ловците са гръмнали и 120 заека, но бройката им е доста под плануваната от 775. Вина за това имат най-вече арендаторите, които са изтровили клепоухите с вредни химикали, ползвани за обработка на земите, категоричен е Павлин Панов. Само два са улучените вълци - от авджии в Радювене и Гозница, при план 11. Отстреляни са още 408 фермено разселени фазани, планът е бил 750. Около 500 са убитите лисици.

До края на януари продължава ловът на патици, гривици и бекаси се ловуват до края на февруари.
Ловешките авджии са отстреляли още 5492 пъдпъдъка, 451 зеленоглави патици, 1253 гургулици, 232 гривека.
Ловът на пернати ще бъде подновен на 10 август, а на диви прасета - на 5 октомври.

В Ловно-рибарско дружество - Ловеч, членуват 50 дружинки с 1781 ловци. От тях представители на нежния пол са 23. Местното първенство по отстрел на диви прасета държи дружинката на Радювене с 52 глигана, следвана от Микре с 51, а третото място си поделят дружинките на Казачево заедно с Горно Павликени и Сливек - по 45.

Края на ловния сезон членовете на Ловно-рибарското дружество ще отбележат с голям купон в последния петък на януари. Тогава те организират и томбола, на която ще бъдат разиграни пушка надцевка, диво прасенце и заек. На явен търг пък ще бъдат предложени диво прасе, сърна, заек, фазан, дива патица и 16-килограмов толстолоб. Предвидени са и награди за най-добрите - дружинка, мъж и жена ловец.

Сред по-именитите авджии, членуващи в ловешки дружинки, са депутатът от БСП Димитър Горов (Соколово), градоначалниците на Ловеч Минчо Казанджиев, Летница д-р Красимир Джонев и Угърчин Валентин Вълчев, босът Гриша Ганчев и донеотдавнашната му дясна ръка Ангел Бончев (Микре), бившият шеф на полицията Станислав Стефанов и ексначалникът на поделението ген. Христо Тихонов (Смочан).