Лекарите от общинските и частните болници готвят протести на 7 април?
Лекарите от общинските и частните болници готвят протести на 7 април? / dariknews.archive

Има голяма вероятност лекарите от общинските и от частните болници в страната да излязат на протест навръх професионалния си празник на 7 април. Причината е в новата методика за финансиране на болниците, която фиксира техните бюджети, научи Дарик.

Ако се състои, протестът ще бъде символичен, но по време на него медиците ще напомнят на управляващите, че новият начин на финансиране в системата ще постави болниците в невъзможност да функционират нормално

От Сдружението на общинските болници съобщиха пред Дарик, че финансирането на отделни лечебни заведения в страната вече е орязано с над 20%.

Д-р Неделчо Тотев е председател на Сдружението на общинските болници в страната и директор на болницата в Чирпан. Оказва се, че към момента тя вече е орязана с 10% спрямо това, което е получила през същия месец от миналата година.

„За мен това са все един месец работя без заплащане. Така е за моята болница, за конкретните болници е различно. Аз сега за този месец съм 53 000 лева вътре, а това за нашата болница е много. При условие, че отчитаме около 150 000 лева, значи една трета съм над лимита", обясни той.

Първоначално новата методика предвиждаше болниците да получат до 95% от това, с което са разполагали преди година, т.е. - най-малко с 5% по-малко. Наскоро обаче стана ясно, че те ще бъдат орязани с още 7% или ще получат под 90% от миналогодишните си средства.

Тази ситуация ще рефлектира както върху работещите в болниците, така и върху пациентите. „На фона на едни от най-хубавите празници, отделно и нашия съсловен празник, вместо празнично настроение, ние ще покажем, че при тази ситуация трябва отнякъде да режем. Ние трябва да спираме приеми, евентуално да намаляваме заплатите. То няма от какво толкова да се реже, защото доставчиците до едно време търпят и после спират", посочи още д-р Тотев.

Още в началото на годината първи срещу новите правила за финансиране на болниците се обявиха от Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Тогава нейният председател д-р Иван Кокалов съобщи, че българското здравеопазване не го чака нищо добро.

„Не вярвам да има мениджър, който да се съгласи, че с 90% от бюджета, с който е оперирал миналата година, той ще се справи. Разбира се, има и заплаха, особено за държавните заведения, че ако не се справят, ще ги уволняват", каза той.

„В същото време, този, който има пари, по един или друг начин, той ще оживее. Значи, който има пари ще живее, който няма пари - ще мре", коментира още д-р Кокалов.

Ако се състои, протестът на 7 април ще бъде символичен и болниците няма да прекъсват работа.