Л.Павлова: Ще осигурим средствата за втората фаза на обновяването в Центъра на Плевен
Л.Павлова: Ще осигурим средствата за втората фаза на обновяването в Центъра на Плевен / dariknews.archive

При откриването на обновената централна пешеходна зона в Плевен, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че Община Плевен ще получи необходимите средства от близо един милион лева за реконструкцията на Пеещия фонтан в Градската градина и за Водната каскада, които представляват втората фаза на общия план за благоустройството на централната градска част в Плевен.

"Продължавайте да работите усилено и сключвайте договори, а ние ще осигурим финансирането до края на годината по Програмата за Регионално развитие. Единственото ни условие е да сключите договор с изпълнител и да гарантирате, че ще го изпълните до края на годината", обърна се министър Павлова към кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Тя каза още, че през юни тази година ще очаква да бъдат представени в министерството и новите проекти на Община Плевен по новата програма "Региони в растеж - 2014 - 2020г.". Павлова припомни, че за Община Плевен по програмата са предвидени 60 млн. лева.

"Надявам се, че първите проекти вече са готови и ще разчитаме още през лятото да ги подадете и още до края на годината да бъдат сключени и първите договори от новия програмен период. Не можем да си позволим и 2015 г. да е нулева за европейските фондове за инвестиции в градовете, които са изключително важни, защото само така ще продължим с промяната на облика на градовете. Плевен щеможе да кандидатства за нов проект за продължение на Проекта за подобрявзане на градската среда, както и за ремонт на образователна и социална инфраструктура", каза още министър Лиляна Павлова.

Тя подчерта, че другата важна стъпка в работата на министерството е подобряването на състоянието на кварталите, и посочи, че именно в тази посока е проектът за подобряване на енергийното състояние на сградите, по който вече се работи с общините.