Кметът на Плевен отправи благодарност към шефа на зоопарка в Ловеч
Кметът на Плевен отправи благодарност към шефа на зоопарка в Ловеч / dariknews.archive

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков отправи благодарността си към специализирания екип от Ловеч, воден от управителя на зоопарка д-р Ивайло Станков, за съдействието по връщането на избягалата от плевенския зоопарк мечка, информираха от пресцентъра на общинската администрация в Ловеч. "Високо оценяваме професионализма на екипа, благодарение на който мечката беше упоена и върната в своето жилище без никакви последствия за нейното здраве, както и без нарушаване безопасността на територията на зоопарка", се казва в писмо на проф. Стойков до кмета Минчо Казанджиев.

На 1 август д-р Станков с екип от Ловеч успя за десетина минути да залови избягалата кафява мечка и да я върне в клетката й в плевенския зоопарк. Животното не беше напуснало територията на зоопарка, имахме постоянен визуален контакт, колегите бяха създали перфектна организация, без паника и суматоха, разказа д-р Станков. Ловчалии уцелили мечката с упойваща стреличка, затворили я във вътрешната част на клетката й, изчакали да излезе от упойката, за да се уверят, че е добре, и с това акцията приключила.

Кметът на Плевен подчертава в писмото си до Казанджиев, че случаят е безспорен пример за сътрудничество между две общини, на каквото „сигурен съм, и в бъдеще можем да разчитаме".