Картини на наши художници показват в Българския културен център в Братислава
Картини на наши художници показват в Българския културен център в Братислава / снимки: Жанина Илиева

Картини на плевенските художници Иван Велчев и Хинко Хинков са сред постоянната експозиция на галерията в Българския културен център в столицата на Словения Братислава. Творците са известни и с различните си съвместни проекти с ловешки художници. Хинко Хинков е и художникът, с чиято самостоятелна изложба бе открита първата частна художествена галерия в Ловеч.

В момента в изложбената зала на българското културно средище могат да се видят графични творби на родения в луковитското село Карлуково художник, поет и сценарист Георги Трифонов, на художниците Захари Каменов и Стоимен Стоилов. На откриването на тяхната съвместна изложба са присъствали едни от най-известните представители на словашката графична школа - Албин Бруновски, Владо Гажович, Роберт Янчович. Изложбата е посетила и други български културни центрове в Европа.

Картини на наши художници показват в Българския културен център в Братислава
netinfo

Българската общност в Братислава поддържа родните традиции в словашката столица и издава списание „Сънардница", разказа  Петър Биндилов, служител в Българския културен център. Изданието съобщава за различни инициативи на българската общност като посрещането на Баба Марта и честването на други празници и събития.

В залата на Българския културен център се представят български художници и творци със съдействието на Министерството на културата. В малката галерия пък към центъра жителите и гостите на Братислава могат да си купят творби от български художници, керамици. В трудните за културата времена, за да се реализират различни артсъбития, основна е заслугата и активността на творците, разказа още Петър Биндилов. Според него, и в Словакия икономическата и финансовата криза се е отразила на търсенето на произведения на изкуството.