/ Христиан Иванов
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи на дарителите за новия паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия, който бе издигнат в центъра на Плевен, отличия на Министерството на отбраната.

Хубаво е, че инициативата на сдружението "Героите на Дойран" започна и завърши за една календарна година, посочи вицепремиерът в словото си на церемонията в областната администрация.

"Плевен се сдоби с един прекрасен паметник - придобивка за града - за поука на бъдещите поколения. И най-важното - това е отдаване на дължимото на онези български воини, които отдаваха живота си във войните за освобождение и обединение на България - да се осъществи българският национален идеал - освобождението на всички българи, които са били под чужда власт, и обединяването им в една държава", изтъкна Каракачанов.

Каракачанов: Паметникът гледа към земите, за които е воювал Вазов (СНИМКИ)

По думите му новият паметник в Плевен е мястото, на което техните внуци и правнуци могат да поставят цвете. Немалка част от героите, загинали за свободата и обединението на България, лежат в безкръстни гробове по бойните полета на Балканския полуостров, отбеляза министърът на отбраната. По думите му, осъществяването на тази идея е показало, че когато обединим усилия около една обща кауза, "няма леви, няма десни". Така са били онези герои, изобразени на паметника, - в окопите и в атака никой не е питал човека до себе си дали е ляв, дали е десен, дали е богат или беден - всеки е вършел това, което трябва, в името на България, заяви Каракачанов.

Вицепремиерът удостои с почетни грамоти всички, допринесли със средства и труд за осъществяване на идеята. Сред наградените дарители бяха граждани, депутати, представители на партии, военни формирования, фирми. Кметът на Плевен Георг Спартански, който е сред дарителите, гарантира, че при реконструкцията на площад "Свободата" ще бъде създадена още по-подходяща среда около новия монумент.

Членът на сдружението "Героите на Дойран" Иван Нинов заяви, че досега са платили със средства от дарители 75 000 лева и имат налични 2000 лева. Дължат още 12 000 лева на скулптора, 3000 лева - за гранитните блокове. Дарителите са около 100, включително граждани, които живеят в чужбина, уточни той. Общинският съвет в Плевен е гласувал 20 000 лева, които, когато постъпят, ще покрият всички разходи и ще останат за художествено осветление на монумента, допълни Нинов.
БТА