Паметникът гледа на запад - към онези земи, за които е воювал генерал Владимир Вазов. Това заяви днес в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в тържествата по откриването на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен. И добави:

"Паметникът е едно възпоменание за всички онези наши прадеди, които загинаха за България - не само за нейното освобождение, но и за нейното обединение".
 

паметник Владимир Вазов
Христиан Иванов



Мемориалът представлява художествена композиция от 5 скулптури на генерал Владимир Вазов и четирима от неговите войници.

По време на Първата световна война Девета пехотна плевенска дивизия е първата военна част, която влезе в Ниш и след което в продължение на две години защитаваше фронта при Дойран, припомни той.
 

паметник Владимир Вазов
Христиан Иванов



"Благодаря на общината, защото на много места подобни инициативи се спъват от безхаберието на администрацията. С решение на Общинския съвет тук в Плевен се добавиха 20 000 лева, когато бяхме привършили събраните от дарения средства. Благодарение на МО, на общината и на гражданите приключихме този прекрасен паметник. Важен е, защото трябва да бъдат увековечени подвизите на всички воини, които воюваха за България и останаха по бойните полета, за да се осъществи българският национален идел. Увековечаване нашите герои, от които трябва да се учим", подчерта Красимир Каракачанов.
 

паметник Владимир Вазов
Христиан Иванов



„Ако трябва да разкажем всичко за паметника ще е необходимо да се върнем в 30-те години на миналия век. Тогава е първата инициатива, дори е направена и първа копка. Събрани са необходимите пари, но идва 9 септември 1944 г. и средствата изчезват. През 2000 г. отново е подета инициатива и е поставен паметен знак, но само това. В началото на 2018 г. в Плевен беше създаден инициативен комитет. От месец март, на практика, започна активната кампания за набиране на средства и представяне на проекти. Сега, година и половина по-късно, ще видим един прекрасен паметник – цяла композиция от пет фигури. Монументът възлиза на малко над 220 000 лв.”, разказа Каракачанов.

"Българският народ е оцелявал тогава, когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще", каза още Каракачанов.

Вицепремиерът бе посрещнат с военни почести с участието на Националната гвардейска част. В празничното си слово той посочи, че "паметникът е издигнат в прослава на българските войни от Девета пехотна Плевенска дивизия, които проливаха кръвта си за освобождението на останалите под турско робство български земи в Македония и Тракия, а след това в Първата световна война отдаваха живота си за обединена България и нейната независимост".

"Този паметник е за съвременните поколения, увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди. Българската държава има нужда от такива паметници. Ние сме длъжни да увековечаваме нашите герои, защото българският народ е оцелявал тогава, когато се е борил и когато е бил единен. Ако ние успеем да бъдем единни като нация и като народ - имаме своите герои и своята славна история - имаме и своето бъдеще. Нека това да бъде една от поуките на младото поколение, което ще идва пред този паметник", изтъкна Красимир Каракачанов.
Слова произнесоха Иво Атанасов - директор на дирекция "Социална политика и политика за военно патриотично възпитание" в МО, кметът на Плевен Георг Спартански, Иван Нинов от инициативния комитет.

Трима свещеници от Плевенската митрополия отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на българския народ.

В ритуала участваха председателят на комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов, депутати, представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника от Сдружение "Героите на Дойран".

Поднесени бяха венци и цветя на признателност. Хиляди хора се стекоха на площада, много положиха цветя.

Проектът на новия внушителен мемориален комплекс, който със сигурност ще се превърне в още едно място за масово поклонение в Плевен, е дело на арх. Анатоли Христов и инж. Милчо Илиев, които също са дарители. Петте скулптури са създадени от Борис Борисов. Инициативата е осъществена с дарения за година и половина, подкрепена от община Плевен с 20 000 лева.

Каракачанов ще открие днес в Плевен паметника за подвига при Дойран

Тържествата започнаха в 10,45 ч. на площад "Възраждане" с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие.

На площад "Свободата" от 12.00 ч. беше официалният ритуал по откриване на паметника. На церемонията присъстваха и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.