Дойран Плевен
Дойран Плевен / Минитерство на отбраната
Тържествата ще започнат в 10,45 ч. на площад „Възраждане“
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета пехотна плевенска дивизия в Плевен днес.

Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран, съобщава местният сайт plevenzapleven.bg.

На тържествената церемония ще присъстват и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.

След 75 г. - паметник за подвига на Дойран, Каракачанов го открива

Тържествата ще започнат в 10,45 ч. на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. В 11,30 ч. участниците ще се отправят към площад „Свободата“, където в 12 ч. ще се състои официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия.

Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури – на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число и министърът на отбраната.