/ Минитерство на отбраната
За първи път след 9 септември 1944-та година в България е построен мемориал в чест на българските войни
Военният паметник почита паметта на Девета пехотна Плевенска дивизия. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран.

Отливат две от войнишките фигури за паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия/СНИМКИ/

Историческото събитие ще се стои в Плевен на 16 ноември, събота. Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции.

С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. На тържествената церемония ще присъстват и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.

Плевенско участие в мащабна военно-историческа реконструкция

Тържествата в Плевен ще започнат в 10:45 часа на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. В 11:30 часа участниците ще се отправят към площад „Свободата“, където в 12:00 часа ще се състои официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия.

През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския войник в битката при Дойран. През 1936 г. в Плевен е учреден

Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно.

В НС представиха макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия

През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк.

На 16 март 2018 г. под патронажа на министър Каракачанов бе създаден Инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник, във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата Световна война.

Плевен изпраща искане за 16 т месингови гилзи за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“, съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в Плевен, като получи пълно одобрение.