/ dariknews.bg
Според кмета на Червен бряг инж. Данаил Вълов, укрепването на свлачището на изхода от града в посока Плевен е най-важният проект за общината. На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен той обяви, че вече са осигурени  около 10 милиона лева, които ще бъдат достатъчни за извършване на дейностите по укрепванетона свлачището.

„В момента изработваме проектирането и всички, свързани с това съпътстващи дейности. Проектът е изключително тежък като бяха наложени и допълнителни изисквания от управляващия орган“, каза кметът инж. Данаил Вълов.

Той добави, че средствата ще дойдат от Министерството на околната среда и водите, но преди това, проектът ще трябва да бъде входиран в Регионалното министерство. „Там има изключително високи изисквания относно това, какво да включват проектът и съпътстващите дейности, но ние смятаме, че ще се справим и в рамките на месец април, най-късно в началото на май, той ще бъде входиран. Оптимист съм, че в средносрочна перспектива, въпросът със свлачището на изхода на Червен бряг ще бъде решен“, каза инж. Вълов.

Кметът на Червен бряг припомни, че по време на предишния му мандат 2007-2011 г., е бил изговен план за укрепване на свлачището, който е трябвало да се осъществи на три етапа.

„За съжаление, тогава успяхме да намерим средства само за първия етап, който беше свързан с отводняването и той беше реализиран за сумата от около 1 милион лева, които се оказаха недостатъчни.

Сега ние актуализираме и преработваме стария проект така, че да се реши проблемът с укрепването. Екипът, който го подготвя е един от най-добрите в страната и имаме уверението, че проектът ще реши проблема така, че пътят ще бъде възстановен в границите, в които е бил преди да тръгне свлачището“, каза инж Данаил Вълов.

Той добави също, че през предишния му мандат като кмет в района на свлачището е въведена мониторингова система за контрол, благодарение на която от 2009 г. насам има информация за темповете, посоката и скоростта на движение на свлачището и тя ще бъде отчетена при изработването на новия проект.