/ ОД на МВР-Плевен

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР гл. комисар Николай Николов, кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска и областният управител на Плевен Мирослав Петров тържествено откриха новия участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Долна Митрополия.

На церемонията , която се състоя на 22 май присъстваха народните представители Пламен Тачев и Стефан Бурджев, областният управител на Плевен Мирослав Петров, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР главен комисар Николай Николов, кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска, председателят на Общински съвет Долна Митрополия  Петър Петров, общински съветници и кметове на кметства в община Долна Митрополия. 

Директорът на ГДПБЗН благодари на местната власт за оказаното съдействие и допълни, че сградата на новия участък е дело и доказателство за доброто взаимодействие между централната власт и кмета на община Долна Митрополия.

Той поздрави колегите си с новата придобивка, припомняйки, че това са служители отдадени на професията, които са на боен пост 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, а подкрепата на хората ги прави по-силни.

Създаването на участъка е дело на усилията на много служители и различни ръководства на МВР. От 15 януари 2018 година – денят на първото дежурство до сега, служителите са участвали в 24 произшествия, като при две от тях реално са спасили човешки животи, допълни  директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Станислав Атанасов.

Сградата бе осветена от свещеник Кръстев при храм „Свети Дмитрий“ в град Долна Митрополия. Служителите получиха скъп подарък - иконата на Свети Илия, изработена лично от техен колега от Свищов, както и кръст от настоятелството на храма.

Новият участък „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Долна Митрополия е разположен в сграда с гараж, на площ 145 кв.м, предоставени за ползване от общината. Стартът за изграждането бе даден със заповед на министъра на вътрешните работи от 2017 г.

Постройката е реновирана за над 57 хиляди лева. Новият участък ще обслужва територия с население над 17 хиляди жители в 13 населени места. В него ще работят 11 служители. Те получиха и специализиран автомобил със съвременно оборудване, което повишава ефективността не само при локализирането и потушаването на пожари, но и при извършването на аварийно-спасителни дейности.

Предоставен е по Оперативна програма „Регионално развитие“.  Функционалните му възможности отговарят както на критериите на ЕС, така и на специфичния терен в района на община Долна Митрополия.