Деца помагат за градежа на храм с рисунки на Приказни жаби
Деца помагат за градежа на храм с рисунки на Приказни жаби / art.kolorit

Деца рисуват "Приказни жаби", за да помогнат за градежа на православния храм в плевенското село Къртожабене. Проектът в подкрепа на параклиса е на арт школа «Колорит» и ръководителката на школата художничката Майя Ананиева, съвместно с кметство Къртожабене и медийната подкрепа на вестник „Посоки".

Под ръководството на арт педагога си децата изписват в приказни живописни тонове малки и големи керамични жаби. Идеята за жабите идва от легендата за името на красивото село. Преди много години когато целия каньон бил във вода по-високите места били обитавани от хора, но когато страшна болест поразила обитателите и много от тях умрели те трябвали да открият друго място. Двама по-смели мъже тръгнали към реката и когато стигнали те видели, че реката се е отдръпнала и останала голяма пуста площ и така хората се заселили в каньона, където днес се намира селото. Тези двама мъже решили да го кръстят на първите две животни които видели и това били една Къртица и една Жаба. Оттам идва и името "Къртожабене".

Цветните жаби ще бъдат представени за благотворителна изложба за празника на селото, който е през месец април. Средствата от продажбите ще бъдат дарени за довършване на новопостроения християнски храм в селото, сподели Майя Ананиева.