Американци проявяват интерес към плевенското сметище
Американци проявяват интерес към плевенското сметище / netinfo

Американската компания “Инвирон” ще посети Плевен във връзка с изграждането на ново сметище за битови отпадъци и евентуално построяване на завод за преработка на твърди битови отпадъци. Това обяви кметът Найден Зеленогорски след посещението си в САЩ.

Плевен разполага с разработен работен проект и терен за ново сметище, липсват пари и инвеститор, допълни плевенският градоначалник. 5 години продължават усилията на общината за осигуряване на средства. В момента градското сметище разполага с капацитет за още 2 години.

Общината ще предложи на местния парламент да бъде обявен конкурс за фирма, която да разположи сепарираща инсталация в близост до сметището и така да удължи живота му с още година.

Водят се преговори и с други компании за построяване на завод за изгаряне на отпадъци. През януари 2007г. се очаква и други евентуални инвеститори да посетят града ни, с цел решаване на проблема с боклука.

Ако през следващата година не бъде взето някакво решение, до 3 години в Плевен може да настъпи криза подобна на софийската, коментира кметът Зеленогорски.