85 нови доброволци от Корпуса на мира пристигат в България
85 нови доброволци от Корпуса на мира пристигат в България / netinfo

85 нови доброволци от Корпуса на мира пристигат в България през май, съобщи Джеймс Додрил, доброволец към ловешкото сдружение «Приятели на Америка». Според него, това е най-голямата самостоятелна група от доброволци за близо 20-годишната история на Корпуса на мира в България.

В страната ни в момента има над 110 активно действащи  доброволци от Корпуса на мира. От 1991 г. насам общо над 1 150 доброволци са служили в България, каза Джеймс Додрил. Той изнесе лекция в Клуба на дейците на културата в Ловеч за създаването на Корпуса на мира от президента Джон Кенеди. Чрез тази организация се изпращат доброволци да живеят и работят в продължение на две години в развиващите се страни по света. От създаването на Корпуса на мира през 1961 г. близо 200 000 американци са служили в 139 страни.

Днес доброволците от Корпуса на мира са почти 8 000 и работят в 79 страни. Те живеят и работят с хората от местните общности. Доброволци от Корпуса на мира работят като учители и наставници на безброй деца по света. В България всички доброволци от Корпуса на мира работят за развитие на общините. Те преподават английски език, работят в областта на образованието, младежкото развитие, както и административното развитие на общините.