70 човека се записаха за безплатен очен преглед в Деня за борба с глаукомата
70 човека се записаха за безплатен очен преглед в Деня за борба с глаукомата / netinfo

70 души са се записали за безплатните очни прегледи, които се организират в Плевен по повод Световния ден за борба с глаукомата.

Те ще се проведат в Клиниката по очни болести при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Г. Странски" утре, 12-ти март. Целта е да се обърне внимание върху необходимостта от редовни профилактични прегледи на очите и ранно откриване на глаукомата и на други заболявания, водещи до влошаване на зрението.

В България има около 60 000 болни от глаукома. Заболяването е втората причина за слепота в света и у нас. През 2003 г. глаукомата е инвалидизирала 1100 българи, през 2008 г. - 500. Намаляването на броя на загубилите зрението си от болестта се дължи основно на ранното й откриване и на подобрените възможности за терапия, коментират специалистите.

Световната глаукомна асоциация (WGA) и Световната глаукомна асоциация на пациентите (WGPA) обединиха своите сили в борбата с глаукомата и стартираха световна инициатива: всяка година през месец март да бъде честван Световен ден на глаукомата, информира доц. д-р Чавдар Балабанов, началник на Клиниката по очни болести при Университетската болница в Плевен.

Целта на инициативите по целия свят е да се обърне внимание на заболяването не само от болните от глаукома, очните лекари и медицинските специалисти, а и да се образоват хората по отношение на глаукомата. Заболяването води до слепота не поради липса на ефективни методи за откриване и лечение, а заради недостатъчна информираност на обществото.

В началните стадии заболяването протича без симптоми, докато не започне да страда зрението на пациента вследствие необратими промени, допълва доц. Балабанов. Технологичният напредък в медицинската апаратура позволява да се открие заболяването в съвсем ранен стадий.

Прегледите в Клиниката по очни болести, която се намира на четвъртия етаж на Втора клинична база, ще се проведат от 10.00 до 13.00 часа утре.