520 кандидат-студенти се явяват на предварителните изпити в МУ-Плевен
520 кандидат-студенти се явяват на предварителните изпити в МУ-Плевен / archiv.DarikNews

Прес месец януари, Медицински университет - Плевен стартира кандидатстудентска кампания 2013 с провеждането на съботно-неделни подготвителни курсове по биология и химия, предназначени за желаещите да кандидатстват медицина. За първи път тази година висшето училище организира предварителни конкурсни изпити за специалността "Медицина" и специалностите към факултетите "Здравни грижи", "Обществено здраве" и Медицинския колеж.

Предварителната изпитна сесия ще се проведе през месец април в три поредни съботни дни - тест по биология на 6 април 2013 г. за бакалавърските програми и изпити по биология и химия, съответно на 13 и 20 април за кандидат-медиците. Желаещите да проверят своите знания по конкурсните дисциплини имаха възможност да подадат документи в кандидатстудентските бюра в страната и на място в МУ-Плевен през март 2013 г.

Общо 520 кандидат-студенти са подали документи за явяване на предварителните изпити в университета, като половината са направили това в бюрата в страната, а останалите са заявили желанието си на място.
Целта на провеждане на предварителните изпити е кандидатите да проверят своите знания и да получат оценка, която е равностойна на редовната изпитна оценка от месец юли.

Кандидатите имат право или да се явят само на една от изпитните сесии, или и на двете, като в класирането ще участват с по-високата оценка. Ако оценката от предварителните изпити ги удовлетворява и са решили да не се явяват на редовната изпитна сесия през юли, те задължително трябва да подадат документи за кандидатстване в периода 24-30 юни 2013 г. и да посочат своите желания за участие в класирането по специалности.

На свое заседание през януари 2013, Академичният съвет на Медицински университет - Плевен прие предложение до Министерството на образованието, младежта и науката за запазване на размера на годишните такси за обучение на студентите, които ще бъдат приети за учебната 2013/2014 година. Окончателното утвърждаване на това предложение ще стане с постановление на Министерския съвет през май 2013 година.

Новоприетите студенти за обучение по държавна поръчка в МУ-Плевен ще заплащат за специалност «Медицина» 900 лева годишна такса; 700 лева за специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка", както и за специалностите към Медицинския колеж - "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант" и "Помощник-фармацевт", 400 лв ще е годишната такса за изучаващите "Социални дейности".

Бакалавърските програми на Факултет "Обществено здраве" ще струват на студентите 640 лв. годишно за "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" и «Опазване и контрол на общественото здраве". Годишната такса за бакалавърската програма по специалността «Управление на здравните грижи», задочна форма, е 400 лева, а магистърската програма по същата специалност, задочно обучение, ще бъде в размер на 450 лв. годишно.

Медицински университет - Плевен е заявил непроменен брой места за прием на студенти по всичките 10 специалности за учебната 2013/2014 година, които също се очаква да се утвърдят с решение на Министерския съвет през май.
Както всяка година, 80 са бъдещите медици, които ще се обучават във Факултет "Медицина". Местата за прием по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" към Факултет "Здравни грижи" са съответно 50 и 30. В Медицинския колеж заявените места за специалността "Медицински лаборант" са 30, за «Рентгенов лаборант» - 18, и по 20 места за "Социални дейности" и "Помощник-фармацевт".

Във Факултет «Обществено здраве» местата за бакалавърската програма по "Управление на здравните грижи" са 25 и 40 за магистърската програма по същата специалност, 15 са местата за специалността "Опазване и контрол на общественото здраве" и 20 за "Медицинска рехабилитация и ерготерапия".

На сайта на висшето училище в раздел „Актуално Прием 2013" е поместена информация за специалностите, по които ще се осъществи прием за новата академична година; качени са програмите за конкурсните изпити след завършено средно и висше образование, както и списъкът на бюрата за прием на кандидатстудентски документи.

На сайта всеки може да се запознае и с актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти в МУ-Плевен.