48 графики на Гоя, Рембранд, Дюрер, Колвиц и Стайнлен представя Арт център-Плевен
48 графики на Гоя, Рембранд, Дюрер, Колвиц и Стайнлен представя Арт център-Плевен / obshtina.pleven

Шедьоври на Дюрер, Гоя, Рембранд, Кете Колвиц и Стайнлен бяха показани за първи път в изложбата на Арт център - Плевен, озаглавена „Западноевропейска графика". Творбите на световноизвестните творци са от колекцията на акад. Светлин Русев.

Встъпителни думи при откриването на изложбата произнесе уредникът Пламен Моневски. „Не всеки ден човек може да види Рембранд, Дюрер, Колвиц, Стайнлен в оригинал, а още по-рядко селектирани в колекция от акад. Светлин Русев. Сбирката е плод на много страст, лични усилия, естетически нюх".

Изложбата съдържа 48 графики, обединени от гениалността на авторите и вечността на темите. Произведенията са представителни за различни епохи в развитието на графиката.

Академик Светлин Русев се обърна към своите съграждани с думите: „За един колекционер е достатъчно, че може да срещне зрителя от родния си град с графичните истини на Гоя, Колвиц и Стайнлен, с човешката дълбочина на Рембранд, с изящната гравюра на Дюрер. Във време на пълна световна духовна разруха, когато пазарът и рекламата са изместили трайните и сериозни авторитети, знам какво означава показването на подобна колекция от гравюри и колко е важно за поддържането на един здравословен духовен климат срещата с изкуството на големите автори. Лаская се от мисълта, че в Плевен ще срещна съмишленици на държавно и политическо, на професионално и преди всичко - на гражданско ниво, които ще издигнат до високия смисъл на тази среща", каза още акад. Русев и допълни, че в лицето на кмета Георг Спартански вижда човека, който ще промени нещата.

48 графики на Гоя Рембранд Дюрер Колвиц и Стайнлен представя Арт центърПлевен
netinfo


Заместник-кметът Стефан Милев благодари на акад. Светлин Русев от името на кмета Георг Спартански и от името на всички граждани на Плевен за възможността, която дава на нашия град да бъде домакин на изложба от такъв ранг.

Поздрав към публиката, изпълнила художествената галерия, отправиха и възпитаниците на хор „Звъника" с ръководител Ваня Делийска.

Изложбата ще бъде отворена за посетители и следващата седмица.