hr botev
hr botev / dariknews.archive
Най-голямото начално училище в Плевен - "Христо Ботев", събира бившите си випускници за "Мост към поколенията" на 19 май 2018-та година. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен директорът Цветелин Горанов.
Той подчерта, че училището е построено в Плевен през 1932 г. Възпитаници на учебното заведение са професор в Оксфорд, архитект, почетен гражданин на Плевен, много личности, успели в живота и професията. Училището е започнало с три отделения с по 14 деца, а днес в него се учат 460 деца в 19 паралелки.

hr botev
dariknews.archive

По думите на Цветелин Горанов, училището е образец за начално образование у нас и това се доказва седем поредни години като заема първо място по резултати от независимото външно оценяване за четвърти клас. "За нас е важно не само ученето, а възпитаването на традиционни семейни ценности, патриархален дух, патриотично чувство, добрите взаимоотношения между поколенията", каза директорът. Училището днес е базово за Педагогическия колеж към ВТУ"Св.св. Кирил и Методий" във Велико Търново, но най-големият му проблем е липсата на покрит физкултурен салон, отбеляза той. 

На 19 май, бившите възпитаници ще се върнат в спомените си - за първата учителка, за първите приятели, за първите любовни трепети, каза директорът. Срещата ще започне в двора на училището от 19:00 часа и ще продължи с празничен концерт от 20:30 часа "Горди Ботевци сме ние"/при дъждовно време във Военния клуб/.
През новата учебна 2018/2019-та година, училището се посрещне нови 110 първокласници в 5 паралелки.