/ Община Димитровград
В Перник поставят нови съдове за смет, а първите 50 вече са в кв. „Изток“.

Фирмата, която извършва дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на територията на община Перник, ползва опита на водеща италианска фирма.

Системи като тази, която ще се въведе в Перник, са приложени в градове като Буенос Айрес, Барселона и Флоренция. Тя вече се използва в Бургас, Русе и в столичния район "Дружба".

Старите контейнери "Бобър" са малки и нехигиенични, защото позволяват капаците им да са отворени, отпадъците да се разпиляват денонощно. С въвеждането на новия тип контейнери и машини за тяхното обслужване този проблем отпада.

Освен това новите съдове са с до два-три пъти по-голям капацитет. Те са конструирани изцяло от стомана, а изработката им не позволява да стоят отворени по-дълго от времето, необходимо за изхвърляне на боклука. Старите контейнери не са устойчиви, податливи са на запалване, в тях лесно може да влязат животни, имат движещи се части, които лесно се повреждат, пълнят се с вода при обилни валежи.

Въпреки че броят на контейнерите ще бъде намален, в същото време обемът, който те могат да съхраняват е по-голям отпреди. Това води до улеснение на работата на сметопочистващата фирма и подобрява качеството и бързината на услугата.

Новите контейнери ще се обслужват 3-4 пъти по-бързо от старите, тип "Бобър", защото всичко е автоматизирано.
 
БТА