/ / iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 55-годишен правоспособен водач за извършено от него по непредпазливост пътнотранспортно произшествие.

Обвиняемият е наказван многократно по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. От 2017 г. мъжът работел като шофьор, управлявал товарни автомобили с по-малка товароносимост.

На 24 юни 2018 г. Д.Г. изпълнявал курс от гр. Враца към Северна Македония. Около 19:30 ч. той навлязъл на територията на гр. Радомир с управляваното от него МПС. В района с наклон на спускане, преди кръстовището на бул. „Райко Даскалов“ с ул. „Велчо“, обвиняемият възприел трима велосипедисти. Пред Автогара – гр. Радомир той решил да изпревари единият от тях. С тази цел автомобилът му навлязъл частично в насрещното платно за движение, с намерението да бъде на по-голямо странично разстояние от велосипедиста по време на маневрата. На кръстовището с ул. „Търново“, М.Б. внезапно предприел маневра „ляв завой“ към улицата, въпреки наличието на двойна непрекъсната линия.

В този момент обвинямият се намирал на около 31 метра зад него. Виждайки маневрата на велосипедиста, той предприел екстрено спиране, но въпреки това последвал удар между предната част на товарния автомобил и велосипеда. Вследствие на него велосипедистът бил отхвърлен и паднал на пътното платно.

Веднага бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пострадалият бил транспортиран за оказване на медицинска помощ в болнично заведение.

В резултат на пътнотранспортното произшествие велосипедистът получил тежка черепно-мозъчна травма и последвали усложнения, вследствие на които на 13 септември 2018 г. починал.

Според заключенията на изготвените автотехнически експертизи, обвиняемият управлявал товарния автомобил със скорост от около 65 км/ч., при максимално разрешената в конкретния участък от 50 км/ч. Водачът е можел своевременно да възприеме велосипедиста и при извършване на маневрата за изпреварване да се движи със скорост и дистанция, позволяваща му да спре и предотврати ПТП.

Предстои делото да продължи в съда.