/ iStock/Getty Images
Санира се усилено сградата на най-голямото училище в Перник - Основно училище „Св. Иван Рилски“, в която се помещава и Природо-математическа гимназия „Христо Смирненски“, съобщиха от Общината.

Подобряването на енергийната ефективност на двете учебни заведения започна, след като през април правителството отпусна на община Перник целеви средства в размер на 1 368 470 лв. Проектът е защитен по програма на Министерството на образованието и науката.  

В Перник организират обучение по езда за деца

В двора на училището ще бъде изграден и нов корпус със закрит плувен басейн и спортна зала. Предвижда се и дворът да бъде озеленен, като се поставят елементи на градския дизайн и паркова среда.

Активно се работи и по обновяването на филиала на детска градина номер 9 „Калина Малина“ в квартал "Проучване". Ремонтните дейности се извършват по проект за обследване и прилагане на мерки за енергийна ефективност. С цялостното реновиране ще се постигне клас на енергопотребление „C“ и ще се подобри инфраструктурата за достъпността на деца с увреждания. 

Детската градина функционира от 1978 година и оттогава досега е ремонтирана само веднъж - след земетресението от 2012 година. Настоящата реконструкция възлиза на стойност над 800 000 лв., а финансирането е по програма „Региони в растеж”.
БТА