/ iStock/Getty Images
Седми фолклорен събор - конкурс на сватбената обредност ще се състои в събота и неделя в земенското село Пещера, съобщиха организаторите. На събора участниците ще покажат  песни, танци и обреди, свързани с традиционната българска сватба.

В проявата ще се включат 630 участници от  Софийско, Пазарджишко, Кюстендилско, Благоевградско и Пернишко.Те ще представят сватбарски песни, музика, ритуални хора, обреди и реквизит - бахча, забита в пита, фергулица, кумова бъклица, сватбени стомни и др. Гостите на проявата ще видят разнообразни сватбарски носии, ще чуят неподправен сватбарски словесен фолклор, ще станат свидетели на ритуали.

За първи път ще бъде показан  обичаят "Разливане на котлите в понеделник на мегдана" от групата в панагюрското село Бъта. В него главни действащи лица са снахата и свекървата.

Гости от самоковското село Драгушиново пък ще демонстират обичая "Пръстенярка", в който се наричат пръстени.

Домакините от село Пещера  ще представят обичая "Женене за беневреци", в който булката се жени, без да види младоженеца, а само потурите му.

Фолклорният събор - конкурс на сватбената обредност в с. Пещера води началото си от 2010 г. Проявата цели да се издирят, поддържат и популяризират традициите в българската сватбена обредност. Организатори на събитието са община Земен, кметството в с. Пещера и народно читалище “Крюгер Николов – 1922 г.” в селото.

Тази година заедно с фолклорната проява ще бъде отбелязан и 100-годишен юбилей на читалището.
БТА