/ iStock/Getty Images
Община Берковица изгради мрежа за безплатен безжичен интернет на различни места в града, съобщиха от местната администрация.

Мрежата може да се ползва със смартфон, лаптоп, таблет и други устройства в централната част, по булевард "Мрамор", в градската градина, на пазара за плодове и зеленчуци, в зоната около къщата-музей "Иван Вазов" и в етнографския музей, на стадион "Мрамор", на защитените игрища и на игрищата за ръгби и футбол на стадиона. За изграждането на мрежата е използвано съвременно оборудване за високоскоростен интернет.

В Пазарджик се увеличават зоните с безплатен интернет

Целта на проекта е преодоляване на цифровото разделение, особено в общности, които изостават по отношение на цифровата грамотност, а също подобряване на достъпа високоскоростен интернет и до онлайн услуги, обявиха от общината в Берковица. От администрацията гарантират, че всяка точка има капацитет за обслужване на поне 50 потребители едновременно, като скоростта на изтегляне е до 30 Mbps. Достъпът до мрежата е напълно безплатен за гражданите и гостите на Берковица.